Vuoden 2017 videopelitrendit ja tilastot

Vuosi 2017 on ollut videopelien ystäville erinomainen. Vuoden kohokohtiin kuuluu mm. Nintendon Zelda-pelisarjan jatko-osa The Legend of Zelda, Resident Evil -sarjan seitsemäs osa, PC:lle sekä pelikonsoleille julkaistu näyttävä toimintapeli Prey sekä vuoden suuri yllättäjä, myyntilistoja jo kesästä saakka dominoinut Playerunknow’s Battlegrounds -moninpeli. Myös massiivisten monen pelaajan verkkopelien (MMORPG) genre sai muutaman uuden tulokkaan, joista parhaan vastaanoton pelaajilta saivat Tera, Rift sekä Revelation Online. Myös konsolimaailmassa tapahtui paljon, vuoden suurimman tapahtuman ollessa Microsoftin pelikonsolin uuden version julkaisu 2017 vuoden marraskuussa. 4K-aikaan päivitetty Xbox One X, joka tunnetaan myös Scorpiona, on konsolin entistä tehokkaampi, 4K-resoluutiota tukeva versio.

Vuoden yllättäjä

Vuoden suurin yllättäjä oli PC:lle ja myöhemmin myös Xbox One -pelikonsolille julkaistu Playerunknow’s Battlegrounds. Aikaisemmin lähes tuntemattoman korealaisen pelitiimin julkaisema Playerunknow’s Battlegrounds saavutti ennen näkemättömän suosion jo heti pelin julkaisusta lähtien, rikkoen myyntiennätyksien lisäksi myös joukon Steam-pelipalvelun ennätyksiä, mm. suurimman yhtäaikaisen pelaajamäärän. Peli pitää yhä hallussaan myyntilistojen kärkisijoja, eikä suosion laantumiselle näy merkkejä. Pelin idea, jossa joukko pelaajia tiputetaan saarella ja pelin voittaa viimeiseksi selvinnyt pelaaja tai joukkue, oli yksinkertaisuudessaan nerokas. Jokainen pelikierros on erilainen, pelaajien yrittäessä selviytyä aseita ja varusteita epätoivoisesti etsien. Varusteiden lisäksi saarelta löytää myös erilaisia ajoneuvoja, kuten veneitä, autoja ja moottoripyöriä.

2017 parhaat mobiilipelit

Vuonna 2017 julkaistiin myös ennätysmäärä mobiilipelejä, täysin uusien peli-ideoiden lisäksi joukkoon kuului liuta mobiilipeleiksi kääntyneitä peliklassikoita. Pelaajat ottivat avosylin vastaan yhden kaikkien aikojen parhaimpina pidetyn PC-roolipelin, Planescape: Tormentin mobiiliversion. Sekä Googlen Android- että Applen iOS-käyttöjärjestelmille käännetty Planescape: Torment on synkän pelottava, fantasiamaailmaan sijoittuva roolipeli. On vaikea uskoa, että peli julkaistiin alun perin jo vuonna 1999, sillä pelin hahmot sekä juoni eivät ole vanhentuneet lainkaan. Vuoden suosittuihin mobiilijulkaisuihin kuului myös Applen iOS:n Monument Valley 2. Odotettu jatko-osa lisäsi pelaajien rakastamaan puzzle-peliin mm. joukon uusia pelihahmoja sekä tasoja.

Vuoden 2017 mobiilipelien latauslistoja dominoivat läpi vuoden hauskat puzzlepelit, kuten Katamari Danacy, Arkanoid vs Space Invaders sekä Pigeon Wings. Katamari Damacy on hullunkurinen iOS-peli, jossa pelaajan tehtävänä on yrittää pelastaa hedelmäkaverinsa joutumasta osaksi hedelmäsmoothieta. Arkanoid vs Space Invaders sen sijaan yhdistää kaksi klassikkopeliä ja hieman yllättäen, lopputulos on toimiva ja mikä tärkeintä, koukuttava. Hengästyttävän nopeatempoisessa pelissä pelaaja joutuu tiiliskivien murskaamisen lisäksi myös taistelemaan laskeutuvia avaruusaluksia vastaan. Hulvaton Pigeon Wings sen sijaan on peli, jossa pelaaja ohjastaa pulun lentämää lentokonetta, yrittäen lentää läpi pelikenttien rakennuksiin ja muihin esteisiin osumatta.

2017 parhaat nettipelit

Vuoden yllättäjän, Playerunknow’s Battlegroundsin, lisäksi yksi vuoden suosituimpia moninpelejä oli vähemmän yllättävästi Call of Duty: WWII. Call of Duty -pelisarja palasi takaisin toiseen maailmansotaan, josta pelisarja alun perin lähtikin liikkeelle. Call of Duty on ensimmäisestä persoonasta kuvattu räiskintäpeli, joka sisältää myös yksinpelikampanjan, mutta pelin pääpaino on kuitenkin moninpelissä. Peli julkaistiin PC:n lisäksi myös Xbox One- sekä Playstation 4 -pelikonsoleille. Pelin suurin kilpailija on Battlefield-sarja, jonka viimeisin vuonna 2016 julkaistu osa sijoittuu modernin sodan sijaan ensimmäiseen maailmansotaan. Nettipelaamisen numerot ja muut faktat kaikki kertovat saman tarinan – Playerunknow’s Battlegroundsin oli vuoden ylivoimainen ykkönen, jättäen kilpailijat kauas taakseen, mitä tulee pelin pelaaja- sekä myyntimääriin.

Miltä näyttää vuosi 2018?

Jos vuosi 2017 oli pelaajien kannalta hyvä, ei vuosi 2018 ennakkotietojen perusteella vaikuta ainakaan heikommalta. Vuonna 2018 jatkoa saavat mm. miljoonia myyneet Far Cry, God of War sekä Red Dead Redemption -pelit, jonka lisäksi PlayStation-pelaajat kuumeisina odottavat Ni No Kuni II: Revenant Kingdom -seikkailua. Mitä tulee itse pelikonsolilaitteisiin, alalla on viime aikana kiertänyt paljon huhuja potentiaalisesta, täysin uudesta Playstation-pelikonsolista, joka julkaistaisiin jo vuonna 2018. Kun Microsoft on ilmoittanut, ettei yhtiö enää valmista uutta Xboxia, keskittyen sen sijaan vain Xbox Onen päivittämiseen, olisi Playstation 5 -konsolin julkaisu jättimäinen yllätys.