Teknologiatilastot tänä päivänä

Koska teknologian kehitys on niin nopeaa, on esimerkiksi IT-alan seuraaminen ajoittain haastavaa jopa alan ammattilaisille. Ei ole ennen kuulumatonta, että esimerkiksi opiskelijoita ryhdytään kouluttamaan tiettyyn ohjelmointikieleen, eikä oppilaita ehdi valmistua kuin muutama vuosikurssi ja kyseinen ohjelmointikieli ei enää olekaan haluttu taito markkinoilla. Tilastot eivät vain helpota alan seuraamista, mutta niitä tutkimalla voi löytää myös vihjeitä siitä, mihin suuntaan ala on kehittymässä. Tietyt tilastot myös korreloivat keskenään esimerkiksi siitä, minkälaisia haasteita älypuhelimien käsiin räjähtänyt suosio asetti mobiiliyhteyksiä tarjoaville palveluntarjoajille. Niiden kanssa käsi kädessä kehittyivät myös tarjolla olevat datapaketit. Ja kun data liikkuu nopeasti ja ihmiset tallentavat tietonsa pilveen, myös pilvipalvelut ovat joutuneet vastaamaan asiakkaidensa nopeasti muuttuviin tarpeisiin.

Älylaitteet vs. perinteiset tietokoneet

Kun vuonna 2010 pöytätietokoneiden ja kannettavien myynti oli lähes yhtä suurta, olivat taulutietokoneet vasta saapumassa markkinoille. Muutos oli nopeaa, sillä jo vuonna 2012 tabletit olivat kaapanneet tuntuvan osan markkinoista ja 2014-15 huippuvuosina taulutietokoneita myytiin jopa enemmän kuin kannettavia tietokoneita. Myöhemmin taulutietokoneiden suosio on tasoittunut, mutta ala on kuitenkin muuttunut pysyvästi ja pöytätietokoneiden suosio vain jatkaa laskuaan. Kun vuonna 2019 taulutietokoneita ennustetaan myytävän 180 miljoonaa yksikköä ja kannettavia tietokoneita 170, ennustetaan pöytäkoneiden myynnin jäävän 100 miljoonan tuntumaan tai jopa tippuvan sen alle. Vuonna 2010 pöytäkoneita myytiin lähes 160 miljoonan yksikön edestä.

Älypuhelimien käyttöjärjestelmät

Kun vuonna 2010 Nokian Symbian-mobiilikäyttöjärjestelmä vielä hallitsi suvereenisti markkinoita, oli Androidin suosio vasta alkutekijöissään. Vuonna 2010 yli 36 % älypuhelimista oli varustettu Symbianilla, Androidin osuuden ollessa 25 % ja Applen iOS:in 16 %. Muutos tapahtui nopeasti, sillä vain vuosi takaperin Android oli vielä käytännössä täysin tuntematon ja ilman markkinaosuutta. Varsinkaan suomalaisille mobiilimaailman suurista mullistuksista ei tarvitse muistuttaa, sillä kaikki muistavat kuinka Symbianin suosion romahtaessa Microsoft otti Nokian puhelimet haltuunsa, tuoden nopeasti markkinoille oman käyttöjärjestelmän. Vuonna 2017 Nokian ja Microsoftin osuus markkinoista on jäänyt jo historiaan, ja alaa hallitsee Android, kyseinen ohjelmisto löytyy lähes 88 % maailman puhelimista. Toista sijaa pitää Applen iOS 12 % osuudella.

Vaikka kaikki eivät ymmärtäisikään, mitä esimerkiksi Googlen tai Microsoftin pilvipalveluilla todella tarkoitetaan, on termi nykyisin tuttu kaikille aikaansa seuraaville. Pilvipalveluiden maailmanlaajuinen suosio kasvoi jo pelkästään vuonna 2015 yli 20 %, eikä suosio näytä laantumisen merkkejä. Pilvipalvelut ovat jo mullistaneet sen, kuinka yritykset käsittelevät dataa ja ostavat palveluita, eikä niiden käyttö rajoitu vain työpaikoille. On arvioitu, että keskiverto toimistotyöntekijä Yhdysvalloissa käyttää keskimäärin yli kolmeakymmentä pilvipalvelua työssään. Keskimäärin yritykset käyttävät satoja pilvipalveluita ja jo tiedon jakamiseen käytetään yli 70 palvelua. Ne tarjoavat varsinkin pienyrityksille mahdollisuuden keskittyä vain omaan liiketoimintaansa IT-palveluista huolehtimisen sijaan.

Internet ja verkot

Jos hyppäämme ajassa kymmenen vuotta taaksepäin, oli maailma varsin erilainen, mitä tulee internetin käyttöön. Nettiä käytettiin lähinnä perinteisillä pöytätietokoneilla tai kannettavilla, eikä internetin sosiaalinen puoli ollut vielä lyönyt itseään läpi. Paljon on muuttunut, kun tilannetta verrataan vuoteen 2017, jolloin yli puolet maailman väestöstä käyttää älypuhelinta ja myös yli puolet kaikesta internet-liikenteestä on lähtöisin älypuhelimista. Kuukausittain viidesosa maailman ihmisistä tekee myös ostoksia internetistä ja määrä vain kasvaa uusien palveluiden myötä. Syitä tilastojen tärkeyteen on monia, joista yksi on esimerkiksi internet-liikenteen kasvun ennakointi. Kun data- ja käyttäjämäärät kasvavat, on verkkoja parannettava entisestään ja niistä on rakennettava älykkäämpiä. Ilman tilastoja on tulevaisuuden ennakointi vaikeaa.

Suoratoistopalvelut

Nykyisin jo älypuhelimien dataliittymät ovat niin nopeita, että laitteilla voi katsoa HD-tasoista kuvaa liikkeessä ollessa ilman minkäänlaisia viiveitä. Internet-verkkojen ja tarjolla olevien palveluiden nopea kehitys on johtanut siihen, että arviolta 60 % nuorista aikuisista Yhdysvalloissa katsoo TV-ohjelmia sekä elokuvia pelkästään suoratoistopalveluiden kautta. Perinteisten antennilähetysten suosio on tippunut jo 5 % tuntumaan ja myös kaapelitelevision suosio jatkaa laskuaan. Toistopalveluiden kanssa kilpailu on vaikeaa, sillä niiden tarjonnan laajuus ja katselun helppous ovat omaa luokkaansa. Voit katsoa haluamasi sarjat ja elokuvat mistä tahansa, milloin tahansa. Nykyisin suoratoistopalvelut tarjoavat myös mahdollisuuden sisällön tallentamiseen, jolloin elokuvia voi katsoa myös ilman internet-yhteyttä.